Kouluttaudu kognitiivis-analyyttiseksi psykoterapeutiksi!
Helsingin yliopiston psykoterapiakoulutuksessa on tarjolla Kognitiivis-analyyttinen aikuisten ja nuorten yksilöpsykoterapian koulutusohjelma 65 op KAT koulutus.
Koulutusohjelmien tarkemmat esittelyt ylläolevassa linkissä. Hakuohjeet tässä linkissä. Hakuaika syksyllä 2023 alkaviin koulutusohjelmiin on 1.-28.2.2023..
—
KAT-koulutuksen hakemisen kriteerit:
Ennen 1.1.2012 alkaneet, meneillään olevat Kognitiivis-analyyttisen psykoterapian psykoterapeuttikoulutukset toteutuivat KAT-yhdistyksen voimassa olevien koulutuskriteerien mukaan.
Vuoden 2012 alusta astui voimaan asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä (VNA 1120/2010) §2a, jonka mukaan psykoterapeutin ammattinimikkeeseen johtavan koulutuksen tulee olla yliopiston tai yliopiston yhdessä ulkopuolisen asiantuntijaorganisaation kanssa järjestämää. Suoritettuaan koulutuksen opiskelija saa Sosiaali- ja terveydenalan lupa- ja valvontaviranomaiselta Valviralta psykoterapeutin ammattinimikkeen. Opiskelijat otetaan yliopiston (täydennyskoulutus)opiskelijoiksi ja he suorittavat yliopiston opetuksesta ja asiantuntijaorganisaation opetuksesta muodostuvan koulutuksen.
1.1.2012 jälkeen kognitiivis-analyyttisen psykoterapian psykoterapeuttikoulutus on toteutunut yhteistyössä yliopistojen kanssa.
Viimeisimmät Helsingin yliopiston kanssa yhteistyössä toteutuvat KAT-psykoterapeuttikoulutukset alkoivat vuosina 2015, 2017 ja 2019. Viimeisin Helsingin yliopiston kanssa yhteistyössä toteutuva kouluttajakoulutus alkoi 2019.
Hakukelpoisuuden kriteerit noudattavat asetuksen terveydenhuollon ammattihenkilöistä (VNA 1120/2010) § 2a asettamia ehtoja hakijan taustakoulutuksesta sekä työkokemuksesta. Lisäksi hakija osallistuu ennen koulutuksen alkua asetuksen edellyttämään soveltuvuuden arviointiin.
KAT-psykoterapeuttikoulutuksien perusrakenne:
Koulutus on laajuudeltaan 65 op ja kestää 3,5 vuotta. Lähiopetus toteutetaan pääosin syys- ja kevätlukukausien aikana noin joka toinen kuukausi pidettävinä kahden-kolmen päivän seminaareina. Koulutuksen alkaessa opiskelijat saavat koko koulutusohjelman. Koulutusohjelma koostuu seuraavista kolmesta opintojaksosta:
1) Teoria- ja menetelmäopinnot:
- a) Teoria- ja kliinisiä seminaareja sekä muuta omatoimista teoria- ja menetelmäopiskelua 34op: lähiopetuspäiviä koulutusohjelmakohtaisesti on 35pv (8 – 10pv/lukuvuosi), jonka lisäksi 5pv kaikille yliopiston psykoterapeuttikoulutettaville yhteistä lähiopetusta. Muu teoria- ja menetelmäopiskelu sisältää mm pienryhmä- ja lukupiirityöskentelyä 3-4 kertaa/vuosi, kirjallisuuteen perehtymistä ja referaattien laatimista, omien tapausesimerkkien valmistelu, hoitoprosessien kuvaus ja esittäminen seminaareissa, verkkopohjaista työskentelyä sekä muuta omatoimista opiskelua. Lisäksi teoriaopintoihin kuuluu kaikkien koulutusohjelmien opiskelijoille yhteiset opinnot 5op.
- b) Opinnäytetyö 10 op: esim. kognitiivis-analyyttisen psykoterapian erityiskysymykseen laaja-alaista perehtymistä vaativa kirjallinen työ, esitys kongressissa, tai kehittämisprojekti ja siihen liittyvä ohjaus ja tarkastus.
2) Psykoterapeuttinen potilastyö ja sen työnohjaus:
Vähintään 300 tuntia psykoterapeuttista potilastyötä sisältäen 5-8 loppuunsaatettua ja työnohjattua kognitiivisanalyyttista koulutushoitoa, esim. 5 lyhyttä (vähintään 16 käyntikertaa) ja 1-2 pitkää, vähintään vuoden kestävää hoitoa (vähintään 40 käyntikertaa). Työnohjaus toteutetaan yksilö- tai ryhmätyönohjauksena 2-3 hengen ryhmässä, yhteensä 120 h sekä työnohjaukseen valmistautuminen, 12 op)
3) Koulutuspsykoterapia: yksilöpsykoterapiaa 80 h ja siihen valmistautuminen, 4op. Koulutuspsykoterapia voi olla kognitiivisanalyyttista, kognitiivista, integratiivista, psykodynaamista tai psykoanalyyttista psykoterapiaa. Koulutusterapiaksi suositellaan ensisijaisesti kognitiivis-analyyttista psykoterapiaa. Koulutuspsykoterapiaksi on tapauskohtaisesti mahdollista hyväksyä aikaisemmin käyty, kriteerit täyttävä psykoterapia. Tällöin edellytetään 16h KAT-psykoterapiaa koulutuksen aikana. Koulutuspsykoterapia tulee käydä kouluttajapsykoterapeutilla (vaativa erityistaso, VET) . Lisäksi koulutusohjelmaan kuuluu asetuksen terveydenhuollon ammattihenkilöistä (VNA 1120/2010) edellyttämä osaamisen osoittaminen näytöllä. Näyttö rakentuu koko koulutusohjelman ajalta aktiivisesta osallistumisesta koulutukseen ja sen eri osien suorittamisesta hyväksytysti.